Tervetuloa lukemaan AS:n omaa sivuaineopasta! Opas on luotu yksittäisten kiltalaisten toimesta, ja pohjautuen heidän kokemuksiin eri opinnoista.
Tästä suuret kiitokset jokaiselle joka on antanut oman panoksensa tämän luomiseen.
Oppaassa on vasta kaikkein suosituimmat sivuaineet, eli mikäli sinulla on sivuaine jota ei löydy listasta niin ilmianna itsesi opintomestarille (opintomestari ät as.fi). Lisäksi muut palautteet, korjausehdotukset ja turhat toiveet ovat aina tervetulleita.
Opas on alunperin luotu 2022 - 2024 opintosuunitelman mukaan niin ota se huomioon. Eli esimerkiksi kurssien nimet ovat saattaneet sittemmin muuttua.
Tietotekniikan sivuaine perehdyttää opiskelijan tietokoneen toimintaan ja sen käyttöön työkaluna. Sivuaineen edetessä opiskelijalle tulee tutuksi monet eri ajankohtaiset ohjelmointikielet ja eri rajapinnat ohjelmointiin. Kieliä johon tulee törmäämään ovat mm. Scala (Javan kaltainen), Python, Javascript, SQL, C/C++, sekä komentorivi syntaksi (eli tietokoneen terminaalin käyttö, se musta laatikko). Myös eri käyttöjärjestelmät ja niiden tarjoamat edut ja haitat tulevat tutuksi sivuaineen edetessä. Aiemmasta kokemuksesta ei tarvitse huolehtia, sillä sivuaine on suunniteltu lähtemään aivan nollatasolta. Tietotekniikkaa tieteen alana voisi kuvailla virtuaalisena legomaailmana, mahdollisuudet ovat rajattomat ja tämä sivuaine antaa valmiudet alkaa itse rakentelemaan näillä virtuaalilegoilla.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Koska Automaatio- ja Informaatiotekniikka ovat molemmat hyvin tietokonepainotteisia aloja, on tietotekniikka luonnollisesti oikein hyvä pari pääaineelle. Molemmat alat hyödyntävät tietokoneita erilaisilla tasoilla ja tietotekniikka tuo itsevarmuutta ja intuitiivista osaamista tietokoneen toiminnasta, mitä pystyy soveltamaan kummallakin alalla. Myös akateemisen elämän ulkopuolella tietotekniikka on oiva kumppani, sillä koko yhteiskunta kodista työpaikalle nojaa tietokoneiden ja tietotekniikan varaan.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Tietotekniikan sivuaineessa on kaksi mahdollista polkua: aloittelijan opintopolku, sekä vaativampi opintopolku. Nimistä huolimatta molemmat lähtevät nollatasosta liikkelle, mutta vaativampi polku on haastavampi ja sitä myötä työläämpi. Vaativampi opintopolku avaa kuitenkin myöhemmin ovet tietotekniikan maisteriin, jos sattuu sivuaineen suorittamisen aikana kiinnostumaan enemmän tietotekniikasta. Aloittelijan opintopolku ei avaa tätä ovea. Jos siis tietää, että ei aio suorittaa tietotekniikan maisteria, voi aloittelijan opintopolku olla hyvä idea. Jos on kuitenkaan yhtään enemmän kiinnostunut tietotekniikasta, on vaativampi opintopolku suositeltava sen tarjoamien mahdollisuuksien takia. Valinnaisia kursseja kannattaa valita oman mielenkiinnon mukaan, mutta ohessa on muutamia suosituksia sivuaineen suorittaneelta.
- Computer Science SCI3042
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
Koska ohjelmoinnin peruskurssi O1 tai Y1 kuuluu automaatio -ja informaatiotekniikan perusopintoihin, rakentuu tietotekniikan sivuaine seuraavanlaisesti: pakollisia kursseja ovat O2 tai Y2 sekä tietorakenteet ja algoritmit. Tämän jälkeen jää kolme valinnaista kurssia.
- Tietokannat CS-A1150 ja Web Software Development CS-C3170. Nämä tarjoavat hyvän perusosaamisen nykyaikaiseen verkkosovelluskehitykseen. Näiden jälkeen on hyvät valmiudet esim. kesätöihin software developer -hommissa.
- Information Security CS-C3130. Informaatioturvallisuuden peruskurssi on mielenkiintoinen ja yleishyödyllinen kaikille aloille.
- Operating Systems CS-C3140. Tarjoaa kattavaa osaamista erilaisten käyttöjärjestelmien rakenteesta. Tämä on myös hyödyllinen lähes kaikessa, mihin liittyy tietokoneet ja teknillinen ala.
Bioinformaatioteknologian sivuaine koostuu kolmesta pakollisesta kurssista ja kahdesta vapaasti valittavasta kurssista. Pakolliset opinnot rakentavat pohjaa, jota tarvitaan muilla kursseilla tai maisterivaiheen opinnoissa. Tämän lisäksi vapaavalinnaisissa opinnoissa on tarjolla paljon kattavammin kursseja, jotka saattavat kuulua myös AR tai IT opintoihin.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
BioIT:n sivuaine sopii hyvin henkilöille, joilla on kiinnostusta tekniikkaan ja biologiaan. Kursseilla pääsee oppimaan paljon biologista ilmiöistä ja saamaan tukea muihin opintoihin esim. jos ihmisten mittaamiseen liittyvä teknologia kiinnostaa. BioIT:n sivuaine on myös pakollinen esitietovaatimus Life Sciences -ohjelman maisteriohjelmiin, minkä vuoksi sitä kannattaa harkita. (+yksittäisiä kursseja saatetaan vaatia). BioIT:n opinnot sisältävät myös paljon kursseja, jotka eivät ole niin teknisiä tai matemaattisia, kuten fysiologia tai molekyyli- ja solubiologia. Tämäntyyliset kurssit voivat luoda hyvää vastapainoa pääaineopintoihin luomalla vaihtelevuutta. Lyhyesti BioIT:tä kannattaa harkita, jos sinua kiinnostaa biologia, ihminen, tai koneoppiminen.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaine mahdollistaa Life Sciences -ohjelman maisterit. Osaan ohjelmista saattaa olla vaatimuksena yksittäisiä kursseja lisäksi esim. kemiaa tai koneoppimista.
- Life Sciences
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
- NBE-C2101- Biofyysiikka. Kurssilla opetellaan tarkastelemaan biologisia ilmiöitä fysikaalisesta näkökulmasta. Tutustutaan molekyylitason fysikaalisiin ilmiöihin ja tehdään niihin liittyviä laskuja. Suositellaan käymään fysiologian jälkeen.
- NBE-C2201 Fysiologia. Kurssilla tutustutaan ihmisen fysiologiaan. Kurssin aikana tullaan käymään suhteellisen kattavasti läpi ihmisen fysiologiset mekanismit ja niiden toimintaperiaatteet. Kurssin suoritus on pitkälti esseemuotoista ja materiaalit kiinnostavia.
- ELEC-C8722- Molekyyli- ja solubiologia. Kurssi keskittyy enemmän biologiseen näkökulmaan solutasolla. Sitä vetävät asiantuntiat Aallon ulkopuolelta ja kurssilla luodaan hyvää pohjaa mahdollisille tuleville opinnoille.
Informaatioverkostojen sivuaineesta saa perustiedot ihmisestä informaation ja tieto-, viestintä- ja visualisointiteknologian käyttäjänä sekä yrityksistä ja organisaatioista kyseisen teknologian hyödyntäjinä. Sivuaineen kurssit koostuvat mm. tietotekniikan, tuotantotalouden ja viestinnän opinnoista. Sivuaineeseen ei ole erillistä hakua ja vaatii esitietona kurssin CS-A1110 Ohjelmointi 1 tai CS-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssin Y1.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Sivuaine eroaa selkeästi pääaineen opinnoista, sillä Informaatioverkostojen opinnoissa yhdistyvät kiehtovalla tavalla tekniikka, viestintä, yhteiskuntatieteet ja liiketoiminta. Sivuaine tukee laajojen kokonaisuuksien ja tiedon hankkimisen asiantuntijuutta ja antaa käytännönläheisemmän näkökulman tekniikkaan. -> ei oo työmaa. Sivuaine sopii erityisesti niille, jotka haluaisivat informaatioverkostojen maisteriohjelmaan.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaine mahdollistaa informaatioverkostojen maisteriohjelman, Master’s Program in information networks, jonka pääaineita ovat Software Engineering and Architectures, Business and Organisational Design, Digital Ethics, Society and Policy ja User, Data and Design. Vaihtaminen maisteriohjelmaan on mahdollista, jos hakija saavuttaa jatkuvasti erittäin hyviä arvosanoja kotiyliopistossaan. Painotetun GPA:n tulisi olla noin 4 vuodesta riippuen. Kunkin hakijan akateemista suoritusta arvioitaessa painotetaan erityisesti hakukelpoisuuden antavan tutkinnon arvosanoja.
- Software Engineering and Architectures
- Business and Organisational Design
- Digital Ethics
- Society and Policy ja User
- Data and Design
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
- CS-C2000 Ihminen havaitsijana - Kurssi keskittyy ihmisen havaintomekanismien toimintaperiaatteisiin ja niiden sovellusmahdollisuuksiin tekniikan alalla. Luennoilla käsitellään muun muassa kontrastiherkkyyttä, liikkeen havaitsemista ja visuaalista tarkkaavaisuutta. Kurssi on mielenkiintoinen ja esimerkit opetettavista asioista ovat omaan arkeen yhdistettäviä. Kurssi laajentaa kuvaa siitä, miten tekniikkaa voidaan hyödyntää.
- TU-C9300 Tieteen ja tiedon perusteet - Kurssi keskittyy siihen miten eri tieteet, kuten luonnontieteet, insinööritieteet ja yhteiskuntatieteet lähestyvät samaa ongelmaa ja miten kukin eri tieteenala luo uutta tietoa ja ymmärrystä. Kurssi antaa myös hyvän pohjan monitieteellisyyden sekä laaja-alaisen oppimisen käytännön soveltamisessa. Kurssi koostuu keskustelutuokioista sekä esseistä. Kurssi on mielenkiintoinen ja erityisesti keskustelutuokio herättävät ajattelemaan tiedettä konseptina.
- CS-C3120 Human-Computer Interaction - Kurssi keskittyy ihmisen ja tietokoneen väliseen vuorovaikutuksen merkitykseen erilaisten tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa. Kurssi siis kattaa perusteet muun muassa käytettävyydestä, käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja prototyyppien valmistuksesta. Kurssi on mielenkiintoinen ja informaatioverkostojen ytimessä.
Sivuaine tarjoaa mahdollisuuden syventyä monipuolisesti rakennetun ympäristön suunnitteluun ja kehittämiseen liittyviin aiheisiin. Sivuaineen tavoitteena on antaa opiskelijoille laaja-alainen ymmärrys rakennetun ympäristön eri osa-alueista, kuten kaupunkisuunnittelusta, arkkitehtuurista, maisemasuunnittelusta ja rakennustekniikasta, samalla keskittyen erityisesti maankäytön ja liikenteen suunnittelun sekä kiinteistötalouden näkökulmiin. Sivuaine tarjoaa myös verkostoitumismahdollisuuksia alan asiantuntijoiden ja muiden opiskelijoiden kanssa, sillä monet kurssisuoritukset sisältävät ryhmätöitä ja projekteja tenttien sijasta.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Sivuaine tuo monipuolisuutta opintoihin, sillä käytännössä kaikki sivuaineen kurssit eroavat pääaineen kursseista niin sisällöiltään, järjestelyiltään, kuin opetustavoiltaan. Sivuaineen kursseilla perinteiset luento + laskari + tentti -yhdistelmät on korvattu esimerkiksi luento + lukupiiri + projektityö -yhdistelmillä. Sivuaine tarjoaa opiskelijalle kattavat tiedot yhdyskuntasuunnittelusta, mikä pääaineopintojen kanssa antaa opiskelijalle erinomaiset valmiudet toimia esimerkiksi kriittisen infrastruktuurin hallinta-, suunnittelu- ja ylläpitotehtävissä.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaineen suorittamisen jälkeen opiskelijan maisteriohjelmaoptiot laajenevat kahdella vaihtoehdolla: tulevaisuuden kestäviin rakennettuihin ympäristöihin keskittyvään Master's Programme in Spatial Planning and Transportation Engineering -ohjelmaan sekä vesi- ja ympäristöaiheiden ympärille keskittyvään Master's Programme in Water and Environmental Engineering -ohjelmaan.
- Master's Programme in Spatial Planning and Transportation Engineering
- Master's Programme in Water and Environmental Engineering
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
- KEY-C1010 Johdatus kestäviin yhdyskuntiin. Kurssi tarjoaa helposti lähestyttävän tavan tutustua kestävien yhdyskuntien, vesitekniikan, liikennetekniikan ja maankäytön suunnitteluun. Kurssilla käydään läpi niin yhdyskuntasuunnittelua, sen historiaa ja aiheeseen liittyvää säännöstelyä kuin veden kiertoa, merkitystä yhteiskunnissa ja vesivarojen tärkeyttä myös Suomen ulkopuolella.
- KIG-C1010 Johdatus geoinformatiikkaan. Kurssilla opitaan perusteet paikkatiedosta, sen merkityksestä sekä hallitsemaan sitä tietokoneella GIS-ohjelmistolla. Kurssia voi luonnehtia erittäin yleissivistäväksi, sillä kurssilla käydään läpi myös perinteisempää paikkatiedon määritystä, koordinaattijärjestelmiä ja geodesiaa, eli maanmittausoppia. Lisäksi kurssilla opitaan perusteet monista aiheeseen liittyvistä mittaustekniikoista, kuten fotogrammetriasta, laserkeilauksesta sekä kaukokartoituksesta. Osaa näistä tekniikoista pääsee kokeilemaan kurssilla myös itse.
Konetekniikan sivuaine koostuu pakollisista konetekniikan valmistus- ja mitoitusperiaatteita käsiteltävistä kursseista, sekä valinnaisesta osiosta, josta opiskelija valitsee oman mielenkiintonsa mukaan sopivia syventäviä kursseja koneensuunnittelun, lujuusopin tai kuljetusvälinetekniikan puolelta. Esitietovaatimuksia ei ole, mutta statiikan kertaamisesta voi olla hyötyä varsinkin lujuusopin kursseja valittaessa.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Sivuaine on erittäin hyvin järjestetty ja opetus on todella laadukasta. Kursseilla oppii paljon uutta mielenkiintoista asiaa, ja sisällöt tukevat osaamista niin muissa opinnoissa kuin myös työelämässä. Erityisesti jos pääaineena on automaatio ja robotiikka, konetekniikka tukee ymmärrystä fyysisiin laitteistoihin ja koneistoihin, joita automaatiolla usein pyritään ohjaamaan. Jos sinua kiinnostaa fyysiset laitteet, koneet tai osat sekä niiden suunnittelu, tämä sivuaine on sinulle!
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaine mahdollistaa Master's Programme in Mechanical Engineering -maisteriohjelman.
- Master's Programme in Mechanical Engineering
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
Lue lisää: https://www.aalto.fi/fi/sivuaineet/konetekniikka-sivuaine
- KJR-C2005 Tuotesuunnittelu - Kurssin tavoitteena on saavuttaa ymmärrys systemaattisesta tuotesuunnittelusta. Kurssilla tehdään ryhmässä harjoitustyö, jossa päästään suunnittelemaan tuote alusta asti, ja tekemään siitä prototyyppi kurssin lopuksi. Kurssi on järjestetty todella hyvin, ja siellä oppii varmasti paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita tuotesuunnitteluun liittyen, eikä esitietoja tarvita.
- KJR-C2004 Materiaalitekniikka - Käydään läpi materiaalitekniikan alan käsitteitä ja terminologiaa. Kurssilla on harjoituksia, joiden avulla sisällön oppiminen ja ymmärtäminen helpottuu.
- KON-C3002 Koneenosien suunnittelu - Kurssilla käsitellään tärkeimmät koneenosat sekä opetellaan valitsemaan ja mitoittamaan koneenosia tavanomaisiin sovelluksiin. Käsiteltäviä asioita mm: liittämismenetelmät, laakeroinnit, tehonsiirron komponentit, käyttölaitteet ja painelaitteet. Kurssilla lasketaan paljon, mutta laskuihin saa erittäin hyvin tukea, ja niissä pärjää ilman suurempia esitietoja. Erittäin hyödyllinen kurssi!
Rakennustekniikan sivuaineessa perehdytään laaja-alaisesti rakennustekniikkaan liittyviin teknisiin, teknologisiin ja teknillistaloudellisiin järjestelmiin, niin suunnittelun, valmistuksen, ylläpidon kuin kierrätyksenkin osalta. Sivuaine koostuu kahdesta pakollisesta fysiikan kursseista sekä valinnaisista materiaalitekniikan, rakennetekniikan, rakentamisen tuotantoprosessien ja -talouden, geologian sekä geotekniikan kursseista. Opiskelija voi valita valinnaisista opinnoista 2-3 kurssia oman mielenkiintonsa mukaan. Valinnaisia kursseja valitessa kannattaa huomioida, että meidän pääaineen kurssi Mekaniikka (ELEC-A3110) vastaa sisällöltään kurssin Dynamiikka (ENG-C1003) sisältöä. Rakennustekniikan sivuaineeseen ei ole erillistä hakua eikä esitietovaatimuksia.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Rakennusalalla nykyään pyritään automatisoimaan asioita, saadakseen esimerkiksi rakennuksien sähkönkulutusta laskettua. Tämä tietenkin hyvin sopii niille jotka opiskelee automaatiota sivuaineena, mutta myös IT opiskelijoille löytyy tekemistä. Sillä rakennuksen automatisointi vaatii niiden välistä vuorovaikutusta ja kenttä verkkojen tekemistä.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaineen myötä opiskelija voi siirtyä rakennustekniikan maisteriopintoihin, mikäli kandidaatintutkintoon on sisällytettynä etukäteen määritelty sivuainekokonaisuus. Eli riittää, että sivuaine on suoritettu hyväksytysti. Sivuaineen myötä opiskelija voi siirtyä kahteen maisteriohjelmaan, jotka ovat Master's Programme in Building Technology ja Master’s Programme in Geoengineering.
- Master's Programme in Building Technology
- Master's Programme in Geoengineering
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
Opiskelijan suositellaan valitsevan kurssit oman mielenkiintonsa mukaan :)
- RAK-C3012 Rakennustekniikan perusteet
Tuotantotalous sivuaineena yhdistää talouden tekniikkaan. Sivuaine tarjoaa tietoa opiskelijoille, jotka pyrkivät ymmärtämään organisaatioiden laajempaa kuvaa sekä hyvän johdon merkitystä. Kursseilla käydään läpi, miten hyvä ryhmänjohtaja toimii, kuinka suuret organisaatiot pyörivät sekä miten tilinpäätöslaskelmia kuuluu lukea. Lisäksi kursseilla harjoitellaan projektinhallintaa, yrityksen strategista kehitystä ja yleisiä ryhmätyötaitoja. Tuotantotalouden sivuaineeseen ei ole erillistä hakua eikä esitietovaatimuksiakaan.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Sivuaine tuo hyvän tasapainon muuten vahvasti teknilliselle osaamiselle. Kursseilla pääsee kehittämään taitoja, joita ei pääaineopinnoissamme muuten sen kummemmin harjoitella mm. esiintymistaitoa ja itsensä ilmaisemista kirjallisesti pidempien tekstien muodossa. Sivuaine on myös yksi suosituimmista koko yliopistossa, minkä ansiosta luennoilla on aina uusia kasvoja ja löytyy uusia tuttavuuksia, joihin pääsee tutustumaan erilaisten harjoitusten ja ryhmätöiden kautta. Tämän kaiken lisäksi tuotantotalous on hyvä valinta myös silloin, jos on kiinnostunut johtotehtävistä, sillä se antaa hyvät eväät tulevalle työuralle.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaineen myötä opiskelija voi siirtyä tuotantotalouden maisteriopintoihin, mikäli tutkintotodistuksesta ja/tai virallisesta opintosuoritusotteesta tulee selvästi ilmi, että hakija on ollut kotiyliopistonsa parhaiden opiskelijoiden joukossa (parhaat 10-15%). Tuotantotalouden maisteriopinnot kulkevat nimellä Industrial Engineering and Management ja opiskelija voi valita yhden neljästä pääaineesta:
- Organization Design and Leadership
- Operations Management
- Product and Innovation Management
- Strategy
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
- TU-A1100 Tuotantotalous 1: Tämä kurssi kannattaa ottaa ensimmäisenä, sillä se antaa parhaimman käsityksen siitä mitä tuotantotalous todellisuudessa on. Kurssin yksi tärkeimmistä osista on ryhmätyö, jota edistetään pikkuhiljaa läpi koko kurssin. Ryhmätyön perusideana on perustaa teoreettinen yritys, jonka kautta tutustutaan yrittäjyyteen sekä kurssin eri teemoihin viikosta toiseen. Kurssilla harjoitellaan myös tilinpäätöslaskelmia sekä yleisiä teorioita ja käsitteitä tuotantotalouteen liittyen.
- TU-C2010 Introduction to Strategic Management: Tämä kurssi on varma valinta heille, joita konsultin ura kiinnostaa tai muuten vaan haluavat ymmärtää paremmin mitä konsultin tehtäviin kuuluu. Kurssilla käydään läpi yksittäisiä case -esimerkkejä, opitaan oleellisia malleja ja menetelmiä sekä suoritetaan ryhmissä yksi case -harjoitus, jota pääsee pitchaamaan ja omaa lopputulosta puolustamaan.
- TU-C1011 Ryhmätoiminta ja Organisointi: Kurssilla perehdytään siihen, millainen on toiminnallinen ja hyvä ryhmä, mitä asioita täytyy ottaa huomioon ryhmätyötä tehdessä sekä millainen juuri sinä olet ryhmän jäsenenä. Kurssilla käydään läpi keskusteluja ryhmissä sekä luennoitsijan kanssa ja pohditaan oleellisia kysymyksiä ryhmän toimintaan ja organisointiin liittyen. Lisäksi kurssilla keskitytään myös yleisesti ryhmätoiminnan parantamiseen sekä konkreettisiin käytäntöihin, joita voi hyödyntää tulevissa ryhmätöissä.
Matematiikka on yleishyödyllinen kaikilla teknillisillä aloilla ja valinnanvaraa erikoistumisessa on. Suurin osa kursseista on todella selkeästi toteutettu, mutta mitä syvemmälle erikoistuu, sitä työläämpiä kurssit yleensä ovat. Sivuaineeseen ei ole erillistä hakua, eikä se sisällä mitään esitietovaatimuksia, paitsi tietysti kurssikohtaiset esitietovaatimukset. Kannattaa kysellä opintoneuvojalta/matikan laitokselta, että mitkä kurssit ovat automaatiota tai informaatioteknologiaa opiskeleville hyödyllisiä.
Miksi tämä sivuaine kannattaisi valita ja miten se tukee pääaineopintoja?
Matematiikkaa tarvitaan aina ja syvempi ymmärrys asioista auttaa hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia. Tämän lisäksi se on omasta mielestäni paras tapa parantaa omia ongelmanratkaisutaitoja sekä laskurutiinia.
Mitä maisteriohjelmia sivuaine mahdollistaa?
Sivuaine ei varsinaisesti mahdollista mitään maisteriohjelmia, sillä ”Master's Programme in Mathematics and Operations Researchiin” voi hakea ilman, että on edes käynyt matematiikan sivuainetta.
- Master's Programme in Mathematics and Operations Research'
Mitä sivuaineen kursseja suositellaan?
Matematiikan sivuaineessa on laajin kurssivalikoima ainakin kaikista Aallon sivuaineista. Vaikka Sisu automaattisesti antaa sinulle listan kursseja mitä voit käydä, niin sivuaineeseen saa vapaasti sisällyttää kanditason kurssien lisäksi maisteritason kursseja (MS-E1***), sekä tilastotieteen ja systeemitieteiden opintojen (MS-C2*** ja MS-E2***) kursseja. Ainoa ehto on se, että esitietovaatimukset täyttyvät, mitkä näkyvät kurssikohtaisesti Sisusta. Haluamasi kurssit, jotka eivät ole perinteisten kandikurssien listassa Sisussa, pitää etsiä ja lisätä tutkintoon vapaan muokkauksen tilan avulla. Kannattaa kysellä opintoneuvojalta/matikan laitokselta paremmin mitä suositellaan, mutta itse otin:
- MS-A0401 Diskreetin matematiikan perusteet. Todella helppo kurssi, ehkä hieman haastavampi kuin Diffis 1. Pakollinen kaikille SCI:n opiskelijoille (yleensä otetaan ihan ensimmäisenä vuonna ensimmäisessä periodissa). Kurssi käy pintapuolisesti montaa eri diskreetin matematiikan aihealuetta läpi, kuten verkkoteoriaa, joukko-oppia, kombinatoriikkaa ja todistamista. Suoranaista hyötyä tästä kurssista ei ole sähkötekniikan koulun opinnoissa ole, mutta esimerkiksi todistaminen on hyödyllinen taito ainakin tulevissa matematiikan kursseissa.
- MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3. Yllättävän helppo kurssi, omasta mielestä ehkä helpompi jopa kuin Diffis 2. Periaatteessa kurssi on Diffis 2, mutta 3D-maailmassa. Sisältönä ovat esimerkiksi karteesiset-, sylinteri ja pallokoordinaattimuunnokset, vektorikentät etc.. Tämä on esitietovaatimuksena todella moneen matikan kurssiin, kuten esimerkiksi Partial Differential Equations -kurssiin. Esitietovaatimus kurssille on Diffis 2.
- Linear Algebra MS-C1342. Kurssi ehkä samaa vaikeustasoa Fourier-analyysin kanssa. Kurssi syventää ymmärrystä vektoreista ja matriiseista. Esitietovaatimus kurssille on Diffis 2.
- Numerical Analysis MS-C1650. Numeerisia menetelmiä eri ongelmien ratkaisuihin. Kurssi eroaa muista matematiikan kursseista siten, että MATLAB on suuressa osassa numeeristen algoritmien toteutuksissa. Myös Mathematica ja Maple ovat käytössä. Esitietovaatimus kurssille on Diffis 3.
- Partial Differential Equations MS-C1350. Erittäin työläs ja haastava kurssi. Kestää kaksi periodia (I-II). Aiheena lähinnä osittaisdifferentiaaliyhtälöt ja niiden käyttö sekä ratkaiseminen. Aiheina mm. Fourier ja PDE:t, Laplace ja PDE:t, lämpöyhtälö ja aaltoliikkeen yhtälö. Esitietovaatimus kurssille on Diffis 3.